cool hit counter
بورس در روزنامه

تحلیل گر بنیادی بازار سهام در گفتگو با سپهر ایرانیان تاثیر بودجه را بر بازار سرمایه بررسی کرد: بودجه بورس را غافل گیر کرد

یک کارشناس بازار سرمایه گفت: با نگاهی به ارقام بودجه نشان می دهد که رقم هزینه ها در بودجه ۱۴۰۲ حدود ۲۰۰۰ هزار میلیارد تومان برآورد شده که طبعا محقق خواهد شد.
مهدی رضایتیT تحلیل گر بینیادی بازار سهام در گفتگو با مرتضی ابراهیمی خبرنگار سپهر ایرانیان گفت: اما سمت درآمدها، درآمد مالیاتی ۸۲۶ هزار میلیارد تومان، سایر درآمدها ۱۵۲ هزار میلیارد تومان، نفت و گاز ۷۱۲ هزار میلیارد تومان و اوراق بدهی ۲۹۴ هزار میلیارد تومان است.
این کارشناس ارشد بازار سرمایه بیان داشت درآمد مالیاتی در ۹ ماهه امسال ۳۵۰ هزار میلیارد تومان بوده است که تا پایان سال به ۵۰۰ هزار میلیارد تومان می رسد رقم ۸۲۶ هزار میلیارد تومان برای ۱۴۰۲ بودجه شده است که با توجه به انتظارات از نرخ ارز این رشد ۶۵ درصدی چندان دور از دسترس نیست.
این تحلیلگر بازارهای مالی ابراز داشت: با دلار نیمایی مدنظر دولت این رقم قابل تحقق نخواهد بود مگر با فشار زیاد مالیاتی بر فعالان اقتصادی وی تصریح کرد: درآمد نفتی نیز با دلار مد نظر دولت قابل تحقق نیست. فروش ۱ میلیون بشکه نفت ۶۵ دلاری (با تخفیف) با دلار ۳۰ هزار تومانی در آمد کشور را به ۵۰۰ هزار میلیارد تومان می رساند. این کارشناس بازار سرمایه بیان داشت بنابراین اگر ارقام تحلیلی به شرح زیر باشند، درآمد مالیاتی ۸۰۰ هزار میلیارد تومان، سایر درآمد ها ۱۵۰ هزار میلیارد تومان، نفت و گاز ۵۰۰ هزار میلیارد تومان است.
وی عنوان کرد: میزان کسری بودجه ۵۰۰ هزار میلیارد تومان خواهد بود که ۳۰۰ هزار میلیارد تومان آن با انتشار اوراق جبران می شود. ۲۰۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه که اما و اگر هم کم ندارد. مثلا مقدار و نرخ فروش نفت ایران مشخص نیست یا در سمت هزینه ها احتمالا فشار اقتصادی دولت را وادار به رشد پرداختی ها خواهد کرد.
رضایتی در پاسخ به این سوال که آیا دلار می تواند کسری بودجه را جبران کند؟ پاسخ داد: با توجه به گره خوردن کالاهای اساسی به نرخ نیما بنظر میرسد تقریبا تمام درآمد نفتی صرف دلار یارانه ای شده همان ماجرای دلار جهانگیری تکرار شود.
رضایتی با اشاره به ریسک نرخ انرژی صنایع در بودجه گفت: با نرخ دلار ۲۸۵۰۰ تومان نیما ارقام پایین را داریم، نرخ گاز خوراک پتروشیمی ۷۰۰۰ تومان یعنی حدود ۲۴٫۵ سنت، سوخت صنایع بزرگ ۳۵۰۰ تومان یعنی ۱۲٫۲ سنت و سوخت صنایع کوچک ۱۴۰۰ تومن یعنی ۵ سنت خواهد بود.
این تحلیل گر بینادی بازار سرمایه ابراز داشت: در حال حاضر نرخ گاز آمریکا و کانادا کمتر از ۱۳ سنت است و این نرخ انرژی برای صنایع فرقی با خودکشی ندارد (هر چند خودکشی همیشه هم بد نیست) وی تاکید کرد البته میشود پیش بینی کرد که اولا نرخ های ریالی توسط مجلس تعدیل شوند و دوما نرخ تسعیر ارز ۲۸۵۰۰ تومان نباشد. مثلا با دلار ۶۰ هزار تومانی نرخ گاز ایران و هنری هاب آمریکا برابر هم شود!
این کارشناس بازار سهام بیان داشت: اگر موارد بالا رخ دهد عملا نه تنها ریسکی صنایع را تهدید نمی کند بلکه به یک پتانسیل بدل می شوند. این تحلیل گر بینادی بازار سهام عنوان کرد اما در حالت بدبینانه اگر دلار نیما همان ۲۸۵۰۰ باشد و نرخ ریالی گاز همان ارقام لایحه، در صنایع بزرگ کاملا تحت تاثیر قرار میگیرند. اوره و متانول که مستقیما در گیر خوراک هستند، دیگر پتروشیمی ها بواسطه رشد نرخ فجر و مبین با رشد هزینه یوتیلتی مواجه خواهند شد. فولاد، مس و آلومنیوم هم حساسیت بالایی به نرخ انرژی دارند. سنگ آهنی ها و پالایش ها به مراتب تاثیر کمتری می پذیرند.
وی افزود: ارقام بودجه در صنایع کوچک اما شرایط می تواند متفاوت باشد چرا که هزینه انرژی به مصرف کننده منتقل می شود. مثلا در سیمان، شیشه، نسوز، کاشی، صنایع غذایی و … رشد هزینه ها براحتی منجر به رشد نرخ فروش خواهد شد و تقریبا در تمامی این صنعت ها کشش رشد نرخ به دلیل نداشتن جایگزین خارجی وجود دارد. مهدی رضایتی در پایان تاکید کرد: احتمالا نرخ ریالی خوراک در محدوده ۵۰۰۰ تومان باقی بماند و حتی برای صنعت متانول نرخ های پایین تری اعمال شود نرخ دلار صنایع را هم می توان در محدوده بالاتر از ۴۰ هزار تومان تخمین زد.

منبع: روزنامه سپهر ایرانیان

تاریخ: 1401/11/03

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا